Knowledge is everything

Toma d’Aquino

Toma d’Aquino

Sfântul Toma d’Aquino născut în 7 martie 1225 in Aquino, Italia, a fost un călugăr dominican, teolog, filosof, doctor al Bisericii.

La vârsta de 5 ani, Toma d’Aquino fiind al saptelea fiu al contelui Landulf din marea casă feudală Aquino a fost trimis de tatăl său la mănăstirea benedictină de la Monte Cassino unde a studiat 9 ani, fiind trimis apoi la Universitatea din Napoli pentru studiul artelor liberale, a gramaticii, logicii, retoricii, aritmeticii, geometriei, muzicii si astronomiei.

În 1244, Toma d’Aquino devine călugăr dominican, spre marea supărare a familiei, care astepta cu nerăbdare ca el să ajungă monah si abate benedictin.

Intre anii 1248 si 1252 Toma d’Aquino a studiat cu Albertus Magnus la scoala dominicană de la Köln. Sub influenta lui, Toma a învătat să aprecieze geniul enciclopedic al lui Aristotel, ale cărui lucrări tocmai fusesera traduse.

În 1252, la 27 de ani, Toma d’Aquino a fost trimis la Paris pentru a obtine bacalaureatul canonic in scopul sustinerii cursurilor teologice necesare titlului de licentiat canonic.

În 1256, a căpătat titlul de Magistru si a preluat catedra de teologie.

In 1259 pleacă pentru sase ani în Italia si in perioada cat a locui acolo a dus la bun sfarsit lucrarea începuta la Paris: « Summa contra Gentiles ».

Toma d’Aquino a fost luat în slujba lui Papa Urban al IV-lea ca scriitor de rugăciuni si imnuri. În 1265, după moartea papei Urban, Toma d’Aquino a fost trimis la Roma pentru a deschide o scoală dominicană.

În 1268, a fost trimis înapoi la catedra pe care o detinuse la Paris.

La 6 decembrie 1273, in timp ce tinea liturghia, a avut o experientă misterioasă, pe care unii au interpretat-o drept viziune, iar altii ca pe o prăbusire mentală, care a pus capăt întregii sale activităti de savant. Nu a mai scris sau dictat niciodată nimic, iar când secretarul său l-a îndemnat să-si continue lucrul la « Summa », a răspuns: « Nu pot, pentru că tot ceea ce am scris mi se pare că sunt paie ».

În 1274 Toma d’Aquino, a fost convocat să participe la o întrunire solicitată de papa Grigore al X-lea privind reconcilierea bisericilor greacă si latină. Desi cu sănătatea subredă, a pornit în călătorie, însă o rană căpătată accidental la cap l-a fortat să se oprească la castelul nepoatei sale, aproape de Fossanova. După câteva săptămâni a fost transportat la o mănăstire cisterciană din vecinătate, unde a murit la 7 martie 1274.

Procesul canonizării lui Toma a fost început de Papa Ioan al XXII-lea în 1316, fiind sanctificat la data de 21 iulie 1323.

2 Articol(e)

Tabel  Listă 

Setează descrescător
per pagină

2 Articol(e)

Tabel  Listă 

Setează descrescător
per pagină