Knowledge is everything

Toma d’Aquino

Toma d’Aquino

Sfântul Toma d’Aquino născut în 7 martie 1225 in Aquino, Italia, a fost un călugăr dominican, teolog, filosof, doctor al Bisericii.

La vârsta de 5 ani, Toma d’Aquino fiind al saptelea fiu al contelui Landulf din marea casă feudală Aquino a fost trimis de tatăl său la mănăstirea benedictină de la Monte Cassino unde a studiat 9 ani, fiind trimis apoi la Universitatea din Napoli pentru studiul artelor liberale, a gramaticii, logicii, retoricii, aritmeticii, geometriei, muzicii si astronomiei.

În 1244, Toma d’Aquino devine călugăr dominican, spre marea supărare a familiei, care astepta cu nerăbdare ca el să ajungă monah si abate benedictin.

Intre anii 1248 si 1252 Toma d’Aquino a studiat cu Albertus Magnus la scoala dominicană de la Köln. Sub influenta lui, Toma a învătat să aprecieze geniul enciclopedic al lui Aristotel, ale cărui lucrări tocmai fusesera traduse.

În 1252, la 27 de ani, Toma d’Aquino a fost trimis la Paris pentru a obtine bacalaureatul canonic in scopul sustinerii cursurilor teologice necesare titlului de licentiat canonic.

În 1256, a căpătat titlul de Magistru si a preluat catedra de teologie.

In 1259 pleacă pentru sase ani în Italia si in perioada cat a locui acolo a dus la bun sfarsit lucrarea începuta la Paris: « Summa contra Gentiles ».

Toma d’Aquino a fost luat în slujba lui Papa Urban al IV-lea ca scriitor de rugăciuni si imnuri. În 1265, după moartea papei Urban, Toma d’Aquino a fost trimis la Roma pentru a deschide o scoală dominicană.

În 1268, a fost trimis înapoi la catedra pe care o detinuse la Paris.

La 6 decembrie 1273, in timp ce tinea liturghia, a avut o experientă misterioasă, pe care unii au interpretat-o drept viziune, iar altii ca pe o prăbusire mentală, care a pus capăt întregii sale activităti de savant. Nu a mai scris sau dictat niciodată nimic, iar când secretarul său l-a îndemnat să-si continue lucrul la « Summa », a răspuns: « Nu pot, pentru că tot ceea ce am scris mi se pare că sunt paie ».

În 1274 Toma d’Aquino, a fost convocat să participe la o întrunire solicitată de papa Grigore al X-lea privind reconcilierea bisericilor greacă si latină. Desi cu sănătatea subredă, a pornit în călătorie, însă o rană căpătată accidental la cap l-a fortat să se oprească la castelul nepoatei sale, aproape de Fossanova. După câteva săptămâni a fost transportat la o mănăstire cisterciană din vecinătate, unde a murit la 7 martie 1274.

Procesul canonizării lui Toma a fost început de Papa Ioan al XXII-lea în 1316, fiind sanctificat la data de 21 iulie 1323.

2 Articol(e)

Tabel  Listă 

Setează descrescător
per pagină
 1. Am gasit pe Mesia

  AM GĂSIT PE MESIA. Viaţa, faptele miraculoase şi minunatele învăţături ale Sfântului Apostol Andrei

  de

  37,00 RON

  Menirea acestui volum este de a prezenta cititorului român şi de a fructifica o parte importanta din literatura documentară legată de numele şi activitatea Sfântului Apostol Andrei iar în măsura în care va fi posibil, de a urmări traseul misionar, real sau imaginar, creionat de aceste documente.

  Chiar dacă literatura legată de numele Sf. Apostol Andrei este în cea mai mare parte definită ca fiind apocrifă, considerăm că, prin cunoaşterea ei, un surplus de dragoste faţă de cel dintâi vestitor al lui Mesia şi întâiul chemat la apostolat, faţă de cel pe care îl considerăm că stă la obârşia credinţei noastre creştine, nu este de prisos.

  Sperăm că cititorii acestor texte vor putea descifra tăria credinţei care i-a animat pe Apostolii Domnului, cu precădere pe Sf. Apostol Andrei, să îşi asume asemenea lor nespus de dificila sarcină a propovăduirii mesajului Evangheliei, să-i dovedească adevărul şi temeinicia într-o lume adeseori ostilă.

  Biruinţa lor este şi a noastră, tăria credinţei lor trebuie să ne inunde inimile, chemându-ne să le urmăm exemplul.

  Vezi mai mult
 2. Despre eternitatea lumii

  DESPRE ETERNITATEA LUMII

  de Toma d’Aquino

  Preţ normal: 35,00 RON

  Preţ special: 28,00 RON

  Fragmente sau tratate împreună cu cele 219 teze ale lui Siger Brabant şi Boetius din Dacia şi ale altora, condamnate în anul 1277 de episcopul Etienne al Parisului, la sfatul doctorilor, în Sfânta Scriptură.

  Această carte este dosarul unei probleme. Ea prezintă controversa medievală purtată în jurul temei eternităţii lumii.

  Am tradus sursele aristotelice ale polemicii, câte un fragment semnificativ din Plotin, Ioan Filopon, Sf. Augustin, Avencebrol, Algazel, Averroes, Avicenna, Albert cel Mare, Henri de Gand şi tratatele integrale dedicate problemei eternităţii lumii de Sf. Toma din Aquino, Siger din Brabant şi Boetius din Dacia. Am anexat dosarului polemicii în jurul eternităţi lumii textul integral al celor 219 teze ale lui Siger din Brabant şi Boetius din Dacia şi ale altora, condamnate în anul 1277 de episcopul Etienne Tempier la sfatul doctorilor în Sfânta Scriptură [...].

  Acest text este una dintre cele mai importante porţi de acces în filosofia secolului al XIII-lea.

                                                      Alexander Baumgarten

  Vezi mai mult

2 Articol(e)

Tabel  Listă 

Setează descrescător
per pagină